Kje lahko Slovenci dobimo MAC kozmetiko

sreda, marec 06, 2013

Sorry to international readers, but this post will be mostly in Slovene. There is a short summary in English at the end with info about where to get Mac in central Europe and online. The translation of the title is: Where can Slovenes get Mac cosmetics. You can still look at the pictures of my favourite city Gradz and my Mac makeup.

Ali se Mac prodaja v Sloveniji, kje lahko dobiš Mac kozmetiko in kje jo kupujem so vprašanja, ki jih dobim kar pogosto. Pa kar začnimo z najpomembnejšim, ki pa je verjetno večini znan: Mac kozmetika se ne prodaja v Sloveniji. Ali se bo kdaj v prihodnosti seveda ne vem, je bilo pa že kar nekaj zanimanja s strani naših podjetij z željo, da bi bili zastopniki. Na žalost Mac-a naš trg trenutno ne zanima. Kot primer citiram iz Ličila.si:
Boste prodajali še kakšno drugo kozmetiko?
Vedno in povsod radi slišimo kakšne nove predloge, se potrudimo in izdelke pripeljemo k nam. Samo namig: znamke M.A.C. pri nas ne bomo prodajali, saj smo premajhna ribica zanje - verjemi, smo že poskušali. Lahko bi jih sicer kot konkurenca pridobili na črnem trgu, a mi svojim strankam privoščimo izključno originalno kvaliteto, brez dvoma.

Torej samo da opozorim, strani kot je tale: http://www.maccosmetics.si/ niso prave.

Kot drugo, kje se jo dobi. No, če začnemo z okoliškimi državami, dobi se jo povsod. Nam najbližje so v Zagrebu**, Celovcu*Gradcu, Benetkah, v Budimpešti in na Dunaju. Od teh sem bila le v Gradcu in Celovcu. V Gradzu MAC prodajajo v Drogeriji Marionnaud, ki je v centru mesta, v ulici Herrengasse s hišno št.18. Ulica je za mestno hišo (ki je ne moreš zgrešit ker je ogromna), Mariounaud pa je nasproti trgovine Yves Rocher. Samo kot namig, Gradec je čudovito mesto, priporočam ogled če že boste tam, vsaj povzpnite se na grič z uro (imajo tudi vzpenjačo). Sem pa na poti proti stopnicam za na vrh opazila tudi drogerijo kjer so imeli Bobbi Brown. Za lažjo orientacijo je tu še zemljevid in slike centra. Parkiranje je pa mala nočna mora, ker je center poln enosmernih ulic, raje parkirajte nekje ob Muri in nadaljujte peš. Je pa mesto približno tako veliko kot Ljubljana.

Označeno z A:
 Slika iz leta 2009:
Malo novejše iz lanskega Marca:
Še nekaj slik Gradca, klikni za večjo sliko: 1. Ulica Herrengasse, 2. mestna hiša:
 1. ura, 2. stopnice do ure, 3. trg pod stopnicami (tam nekje je drogerija z Bobbi Brown)

*Update (Julij 2014): Med mojim zadnjim obiskom Celovca/Klagenfurta, sem opazila, da je tudi tam na voljo MAC kozmetika in sicer v nakupovalnem centru City Arkaden, v drogeriji Douglas. Če greste le v center ne rabite kupiti avstrijske vinjete za razliko od tega če greste v Gradec, ampak se prej pozanimajte po katerih cestah je treba (jaz sem šla čez Ljubelj). Nakupovalni center ima svoj parkirni prostor, ki je plačljiv.

Kar se cen tiče, na kratko zelo visoke. Šminke so že 19€, v primerjavi s 15$ v ZDA, kar je 11,5€, torej cena kakšne L'Orealove šminke pri nas. Za druge cene poglejte na uradni Avstrijski Macovi strani tukaj. Lokacije drugih trgovin so tukaj in pa na uradni strani (spodaj pod store und events suchen). V Mariounaud v Gradcu govorijo angleško, ne pa slovensko (npr. v The Body Shop v nakupovalnem centru Seiersberg ena prodajalka zna)

**Update (Marec 2015): V Zagrebu se je januarja odprla prva Mac trgovina, ki je menda največja v tem delu Evrope. Vhod v trgovino je na Preobraženski ulici, zemljevid lahko najdete tukaj. V njej še nisem bila, ampak cena šmink je 151.90 kn, kar je približno 20 €.

V Budimpešti sta 2 trgovini, ena v centru v ulici Váci in ena v Arena Plaza nakupovalnem centru. V Benetkah je v drogeriji Coin, za druga mesta imate podatke tukaj

Od drugih mest sem bila v večini Macov v Londonu. Najbolj mi je bila postrežba všeč v Harrod's, se pa dobi še marsikje, tudi na letališčih.

Obdelali smo trgovine, zdaj pa še splet. Kakšne spletne trgovine, ki bi prodajala samo Mac ni, tudi uradne strani ne pošiljajo v Slovenijo. Najboljša možnost so posamezni prodajalci na eBayu, ki seveda navijejo cene skupaj s poštnino. Jaz najbolj zaupam ameriškim, kanadskim in britanskim prodajalcem. Allcometicswholesale ima nekaj Mac-a, samo nisem še kupovala pri njih. Isto velja za strawberynet, s tem da mi je ta stran že od nekdaj malo čudna. Pri thebodyneeds lahko dobite sample velikosti pigmentov, šmink in še nekaterih stvari. Kar pa se tiče drugih spletnih trgovin, na spletu je ogromno strani, ki trdijo da prodajajo avtentične Mac izdelke, v resnici pa so kitajski ponaredki. Nihrida je o njih že pisala tukaj. Za kako odkriti ponaredke pa obstaja ogromno objav, ampak na kratko če je prepoceni, v drugačni embalaži, je paleta z 50+ senčili ali komplet npr. 24 čopičev je ponaredek. Če je prodajalec še iz Kitajske ali tam okoli potem je tudi zelo sumljivo. 

Pa se res splača kupovati Mac? Mac je zelo priljubljena znamka v tujini, o tem ni dvoma. Seveda Američanke in Kanadčanke lahko kupujejo po cenah, ki sem nam zdijo normalne za znamke kot so L'Oreal, Bourjois in Max Factor zato se ni čudno, da imajo tuje blogerke/youtuberke toliko njihovih stvari. Evropejske cene so močno navite in se že približujejo npr. kakšnemu Lancomu, čeprav je cenovno Isadora verjetno najbližje. Njihova velika prednost je velika prepoznanost in pa ogromno barv. Jaz sem se kar malo naveličala Mac-a, je predrag in je težko sploh priti do njega. V zadnjih letih so cenejše znamke začele proizvajati zelo dobra ličila in nekateri izdelki se že kosajo z višjecenovnimi znamkami. Če si res želite nek določen izdelek si ga seveda privoščite, ampak verjemite mi da obstaja ogromno podobnih barv in tekstur pri drugih znamkah. Senčila so res dobra, ampak lahko si naprimer privoščite kakšno Naked paletko ali pa MUA približek le-te, ki so veliko lažje dosegljiva. Isto velja za šminke in vse ostalo. Seveda če bi lahko izdelke dobila po ameriških cenah bi bila tudi jaz bolj zagreta stranka. Večino Macovih izdelkov sem kupila v Gradcu in v Londonu, s tem da je v Londonu cenejši kot v Avstriji.

No to je vse. Če imate kakšna vprašanja, nove informacije ali kakšen popravek kar na plano z njimi pod komentarji. 

A short summary for international readers:
Mac is not sold in Slovenia. The closest where it's sold is in Zagreb (entrance from Preobraženska ulica), Celovec (Douglas, City Arkaden, city centre), Gradz (centre of the city, address Herrengasse 18, pictures are above, it's difficult to park in the centre), Budapest (Váci street in the centre and in Arena Plaza shopping centre) and Venice (in Coin department store). There is no official site that would ship Mac to our county, so I mostly rely on eBay. There I trust US, Canadian and UK sellers the most. Some Mac is sold on Allcometicswholesale, strawberrynet.com and you can get sample sizes on thebodyneeds. There are a lot of fake Mac products online, Nihrida wrote about her experience here. A lot has been written about how to spot fake Mac, so I suggest Google for more detailed posts, but in short if it's too cheap, comes in a different packaging, is a palette with 50+ eyeshadows or a 20-something brush kit it's fake. Also beware of suspicious web sites, most of them originate in China.

Thanks for reading.

You Might Also Like

18 comments

  1. Super post in hvala za tole, mi bo prišlo prav ko bom v Gradcu :)
    Se pa drugače kr strinjam s tabo glede cen in proizvodov :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni za kaj :) Cene so pa v Evropi totalno previsoke.

      Izbriši
  2. Odlično, zdaj vsaj vem kam bom težila, da morva nujno na izlet :P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V Gradec moraš it vsaj enkrat v življenju. Res je prekrasno mesto :) Za konkreten šoping imajo pa itak še Seiersberg.

      Izbriši
  3. OoO... ful ti hvala za tale post. Tudi meni bo prišel prav. A imajo v Seiersbergu še kakšno trgovino s katero od znamk, ki se jih v Slo ne dobi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razen TBS, imaš še Müller, kjer je veliko večja izbira Maybelline in L'Orealove kozmetike ter Rimmel in Margaret Astor. Imajo še Bipo (kjer se dobi Gosh in znamka Bipa) DM, Douglas (ki po novem prodaja Soap and Glory), Mariounaud (ta nima Mac), Lush in Yves Rocher (veliko večji kot pri nas). Tukaj imaš zemljevid vseh trgovin: http://www.shoppingcityseiersberg.at/wp-content/themes/shoppingcityseiersberg/files/lageplan_slo.pdf

      Izbriši
  4. Super post. Meni se zdijo cene Maca res pretirane, dvomim, da bi kupila kak izdelek po takih cenah samo zato, da bo imela nekaj od njih. Raje kupim kaj od naših drogerijskih znamk, ki so vedno bolj kvalitetne in tudi cenejše.
    V Gradcu že dolgo nisem bila. Moram fanta prepričati, da greva letos spomladi na enodnevni izlet v center, mesto je res prečudovito in se da ogromno videti. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Jaz že res dolgo nisem kupila kaj od Maca, večina stvari je bila kupljenih pred letom 2011. Mislim, da smo v zadnjih parih letih dosti pridobili s Catrice in britanskimi spletnimi trgovinami tako da raje kupim podoben odtenek, le cenejši.

      Izbriši
  5. Odličen post. Mac me ni nikoli privlačil, ker se mi je zdelo, da čisto preplačam izdelek, ki v končni fazi niti ni tako zelo kvaliteten. Čeprav MU je kar obstojen ampak se strinjam s tabo, če bi nam to prodajali po ameriških cenah, bi se sigurno bolj pogosteje kakšen kos znašel v moji zbirki :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prav smešno mi je ko se kakšna Američanka pritoži kako je Mac drag, mislim da se ne zavedajo kako jim je lepo z njihovimi cenami ličil :)

      Izbriši
  6. Meni je MAC sicer všeč ravno zaradi velike izbire barv (senčke + šminke) in kvalitete, ampak cena v Evropi mi je pa res pretirana. Če mi rata priti kdaj do Amerike, si bom dala malo duška, v Evropi me pa MAC ne bo prav pogosto videl. Zaenkrat imam samo eno senčko in eno šminko, ki je na žalost zgrešen nakup, ker sem ugotovila, da mi odtenek sploh ne pašem ko sem prišla domov in jo dejansko sprobala na ustnicah... -_-

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se je isto zgodilo z dvema šminkama, Viva Glam V in Honeylove. Honeylove sem izbrala ker so jo vsi na MUA hvalili kot popolno nude, na meni pa je izgledala (pre)temno rjavo, torej točno tak odtenek, ki jih res ne maram. Imam zdaj strategijo, da prej kupim sample in se potem odločim, če je vredna nakupa.

      Izbriši
  7. Pozdravljene, ne vem če je katera videla, da nekdo prodaja MAC v Slo, in sicer na www.salma.si. Kaj pravite na to? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Strani sicer ne poznam, ampak mi pa izgleda podobno kot je bilo na britanskem Fragrance Direct. Če so originali, ne vem. Sicer pa imajo le nekaj izdelkov, dosti stvari ni na zalogi in tudi nekaj ostankov omejenih kolekcij, tako da je čisto možno, da so originali iz skladišč (v ZDA imajo menda skladišča kjer dobiš zelo poceni določene Mac izdelke, tudi iz prejšnjih omejenih izdaj). Cene so pa podobne avstrijskim :)

      Izbriši
  8. Mac kosmetiko se da dobiti tudi v Trstu, kjer je prav trgovina. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za informacijo, bo komu prišla zelo prav :) To objavo sem napisala že zelo dolgo nazaj, sem pa zadnje čase nekaj slišala, da je zdaj Mac tudi v Trstu :) Imaš kakšne točne podatke kje je?

      Izbriši
  9. od septembra dalje pa bo tudi v Ljubljani. Točne lokacije pa še ne vem..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je, nimam nič updatejtano. Bo pa v Cityparku :)

      Izbriši

TRANSLATE